lördag 25 juli 2009

Mat: Seitan

Hej.

Idag kom jag på att jag skulle baka seitan. Kom samtidigt på att jag skulle ta lite kort och skriva om det här. Lära er hur man bakar seitan och vad det är.

Texten nedan har jag kopierat från oxon.nu då jag tyckte den redan var så bra skriven så jag kände inte för att skriva om den. Receptet har jag dock skrivit själv då jag har provat att gjort efter deras recept och jag har gjort ändringar på saker som jag har upptäckt.

Lite historia

Runt 1000-talet i gamla Kina utvecklades det vegetariska köket bland buddistiska munkar. Munkarna letade efter något som kunde ersätta kött i det traditionella kinesiska köket. Man fann bland annat två olika köttersättare. Tofu som baseras på protein från sojabönan. Och gluten som är proteinet i vete. Munkarna beredde vetebrödsdegar i stora vattenbad och märkte snabbt att vattnet blev alldeles simmigt av all stärkelse. Och kvar blev bara en gummiaktig degklump som bestod av 70-80% ren protein eller gluten.
De buddistiska munkarna tog fram en hel vetenskap om hur man bereder gluten för att hitta olika varianter på köttsubstitut. Idag kallar kineserna seitan för "Mien Ching" eller "Buddhas mat", efter de buddistiska munkar som tog fram seitan.

Traditionen att tillverka detta vegetariska alternativ till kött reste sedan vidare runt i Asien tillsammans med spridningen av buddistisk lära. I japan började man att tillreda gluten genom att låta det sjuda i en blandning av shoyu (sojasås), kombu (en sjöväxt) och ingefära. Det traditionella namnet för gluten i japan är "fu". Men 1960 började George Ohsawa (grundaren av makrobiotik) kalla rätten för Seitan. Som betyder just "vete som sjudit i shoyu".

Varför äta Seitan?

För det första så är det ett utmärkt substitut till kött för dem som redan gått över till vegetarisk mathållning. Dessutom så är det nyttigt. Speciellt i jämförelse till annat kött (även om Seitan inte innehåller allt som animaliskt kött gör). Men framför allt är det billigt.

För 300 gram. seitan behöver du ca. 5 dl. vetmjöl. Kostnaden blir ca. 7 kr. (2 kg. mjöl kostar ca 17 kr.). 300 gram. fläskkött el. fågel kostar ca. 30-40 kr. Ja du ser ju själv skillnaden.


Hur du tillagar Seitan:

Det här receptet visar hur du tillagar Seitan på traditionellt vis. Jag ska försöka återkomma med hur man gör det på modernt vis så fort jag har kommit över alla ingredienser.

Det första du lär ha när du ska laga Seitan är tålamod. Det tar tid och vissa moment är sjukt långtråkiga. Så det här är inget du slänger ihop på en kvart.

Ingredienser:

5 - 20 dl vetemjöl(gärna vetemjöl special då det innehåller mer protein). Mängden beror helt på hur mycket Seitan du vill ha.
Vatten
4 msk Soja
2 nypor Salt
2 msk Ingefära

Om du ska göra Seitan på upp till 10 dl mjöl så använd hälften utav sojan, saltet och ingefäran.

Börja med att blanda mjöl och vatten i en bunke tills du får en mättad deg. Den får inte klibba men den får samtidigt inte glappa när du knådar den.
När du har fått till en bra deg så knåda den mellan 10 - 20 minuter. Läste något att om du knådar den länge så blir den mindre seg när den är klar.


När du knådat färdigt degen så ska den vila. Det ska den göra i en bunke med kallt vatten i 2 timmar. Hela degen ska vara täckt med vatten.




När degen har vilat klart så ska den tvättas. Det menas att man knådar den i varmt vatten så all stärkelse försvinner.
Det tar ett tag innan man får degen helt ren så var beredd på att knåda den i kanske 40 minuter.
Man häller helt enkelt upp varmt vatten i en bunke, knådar degen så att vattnet blir helt vitt. Då är det bara att byta vatten och börja om. Ni kommer även märka att degen bli mindre och den kommer bli mer elastisk samt att den kommer bli "trådig". Det är glutenmassan som börjar komma fram.

När vattnet inte längre blir vitt så är degen ren. Då ska den vila ännu en gång. Då lägger du bara upp den på en plåtform i 10 - 15 minuter.


Under tiden degen vilar så gör man i ordning spadet som ska smaksätta degen.
Då häller du du i 2 l vatten(1 l om du gör på mindre än 10 dl mjöl), 4 msk soja, 2 nypor salt och 2 msk ingefära och låter det koka upp.
När degen har vilat klart så skär du den i två delar och sen lägger i den i spadet.
Där ska den sjuda på låg värme i 1 timme.



När den har sjudit klart tar du upp bitarna och låter de svalna. När det svalnat är det redo att användas i matlagning.

Jag återkommer imorgon hur jag har valt att tillaga Seitanet jag gjorde idag.
Till degen på bilderna så använde jag ca 20 dl mjöl vilket gav mig nästan 500 g färdig Seitan.

Hoppas det smakar!

Inga kommentarer: